Home » Bouw uitkijktoren in Kleine Polder begonnen
De fundering voor de nieuwe uitkijktoren in Kleine Polder is gelegd

03 november 2022

Bouw uitkijktoren in Kleine Polder begonnen

Het Groninger Landschap begon half oktober met de bouw van een uitkijkpunt in De Kleine Polder in Termunterzijl. De ‘Golf van Termunten’, zoals het bouwwerk heet, is een onderdeel van Sense of Place, een serie culturele landmarks langs de Friese en Groningse waddenkust. De eerste stap van het bouwproces was het heien van stalen palen. Inmiddels is de fundering klaar. Het uitkijkpunt wordt naar verwachting midden december opgeleverd.

Het Groninger Landschap is in 2017 eigenaar geworden van de polder. De toren is het laatste onderdeel van een reeks aan werkzaamheden die Het Groninger Landschap heeft uitgevoerd om de polder voor natuur en recreatie te optimaliseren. De westzijde is voor recreatie ingericht, met een speeleiland, wandelpaden en een zwemvijver met strandje. De oostzijde is voor natuur ingericht, met onder andere natuureilanden, een zwaluwwand en vegetatie. De uitkijktoren staat in het midden, met goed uitzicht op onder andere de natuureilanden. De herinrichting van Kleine Polder maakt deel uit van het programma Eems-Dollard 2050.

De uitkijktoren is een onderdeel van Sense of Place, een culturele ontwikkelorganisatie die de regio langs de Waddenkust nieuwe vitaliteit wil geven met behulp van beeldende kunst- en ontwerpprojecten. Kunstenaarscollectief Observatorium Rotterdam heeft de uitkijktoren ontworpen.

Verhalen en artikelen over dit project