Home ยป Eerste mosselen op rifblokken van baggerspecie in Eems
Mosselen hechten zich aan rifblokken gemaakt van gedroogd slib uit de Eems-DollardBekijk foto's

29 maart 2024

Eerste mosselen op rifblokken van baggerspecie in Eems

Hebben de eerste mosselen op rifblokken van baggerspecie de winter overleefd? Dat is de vraag waarop Jip Koster deze lente antwoord hoopt te vinden. Jip werkt bij slibbedrijf Netics en is projectleider van de pilot Rifblokken. Afgelopen najaar inspecteerde hij de rifblokken die op het wad liggen bij de Eemshaven en Bierum.

‘Een jaar na de start zagen we al een positief effect van de rifblokken op de omgeving. Nu de zachte buitenkant van de slibblokken afgesleten is, blijft een hard blok over waaraan verschillende dieren en planten zich goed kunnen hechten. Bij onze laatste inspectie zaten er alikruiken, zeepokken, en zeewieren op de blokken. Op locaties waar de rifblokken veel onder water staan, zien we bijzondere onderwaternatuur ontstaan met onder andere krabben en zeewieren. Als kers op de kaart hebben zelfs enkele mosselen aangetroffen! Hopelijk zijn ze blijven zitten en komen er dit jaar nog meer bij’, vertelt Jip enthousiast.

Biobouwers

In de Eems-Dollard komen steeds minder schelpdieren voor. De pilot Rifblokken biedt een harde ondergrond waaraan biobouwers als mossels en oesters zich kunnen vastmaken. Hopelijk ontwikkelen de blokken zich tot een rif waar kreeftachtigen, weekdieren en vissen zich kunnen vestigen. Met deze pilot hoopt het programma Eems-Dollard 2050 meer kennis te ontwikkelen over biobouwers en bij te dragen aan herstel van de onderwaternatuur in de Eems-Dollard.

Verhalen en artikelen over dit project