Home » Herinrichting Kleine Polder afgerond met plaatsing uitkijktoren
Opbouw van de uitkijktoren in Kleine Polder bij TermunterzijlBekijk foto's

14 december 2022

Herinrichting Kleine Polder afgerond met plaatsing uitkijktoren

Het Groninger Landschap heeft een uitkijkpunt in de Kleine Polder geplaatst. De ‘Golf van Termunterzijl’, zoals het uitkijkpunt heet, is een onderdeel van culturele landmarks van Sense of Place, een serie landschapsprojecten langs de Friese en Groningse waddenkust. Het is ook een onderdeel van Eems-Dollard 2050; een samenwerkingsproject voor een gezonde Eems-Dollard regio.

Het uitkijkpunt heeft een centrale positie gekregen in het natuurgebied Kleine Polder, dat sinds 2017 in bezit is van Het Groninger Landschap. Op het hoogste punt van de toren zie je aan de ene kant Termunten en Termunterzijl en aan de andere kant kijk je uit over de dijk naar de Eems. De officiële opening van de toren vindt plaats in het voorjaar van 2023.

Opknapbeurt

De toren is het laatste onderdeel van een reeks aan werkzaamheden die Het Groninger Landschap heeft uitgevoerd om de polder voor natuur en recreatie te optimaliseren. De westzijde is voor recreatie ingericht, met een speeleiland, wandelpaden en een zwemvijver met strandje. De oostzijde is voor natuur ingericht, met onder andere natuureilanden, een zwaluwwand en vegetatie. Lees meer over de herinrichting van Kleine Polder op de site van Het Groninger Landschap.

Locatie

De uitkijktoren is vrij te bezoeken en er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij de ingang van de polder. De polder heeft geen eigen adres. Er loopt een weggetje vanaf de Antoni Verburghwijk richting gemaal Rozema (Mello Coendersbuurt 1, 9948 PL Termunterzijl), de polder ligt rechts van dit weggetje. De toren is door Machinefabriek Bosker uit Termunterzijl geplaatst.

Verhalen en artikelen over dit project