Home » Kleine Polder in Termunterzijl officieel geopend
Bekijk foto's

30 maart 2023

Kleine Polder in Termunterzijl officieel geopend

Op donderdag 30 maart is de herinrichting van Kleine Polder in Termunterzijl feestelijk afgerond in aanwezigheid van betrokken partijen. Gedeputeerde Johan Hamster van de provincie Groningen en burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta hebben Kleine Polder officieel geopend door het luiden van de scheepsbel vanaf de nieuwe uitkijktoren ‘De Golf van Termunterzijl’. De herinrichting van Kleine Polder is een project van het programma Eems-Dollard 2050,  waarin overheden, natuur- en milieuorganisaties en bedrijven samenwerken aan versterking van de natuur, economie en leefbaarheid in een bijzonder natuurgebied, de Eems-Dollard.

Natuur en recreatie hand in hand

Met de herinrichting van Kleine Polder is de Eems-Dollard regio een bijzonder natuur- en recreatiegebied rijker. Aan de oostzijde van het terrein zijn waterpartijen en natuureilanden ontwikkeld voor vissen en vogels. De bestaande zwemplas aan de westzijde is uitgebreid en heeft een nieuwe steiger en een speeleiland met speeltoestellen gekregen. De nieuwe uitkijktoren ‘De Golf van Termunterzijl’ markeert de grens tussen natuur en recreatie en kijkt uit over de dijk naar de Eems. De bijzondere uitkijktoren is onderdeel van een reeks landschapskunstwerken langs de Waddenkust, een initiatief van Sense of Place. Het ontwerp is van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium.

Samen met bewoners

De nieuwe inrichting van Kleine Polder is tot stand gekomen in samenwerking met bewoners uit Termunten, Termunterzijl en Borgsweer en scholieren van basisschool Qworzo. De scholieren hebben meegedacht over het speeleiland.
Kleine Polder is mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, Gemeente Eemsdelta, Provincie Groningen, de Nationale Postcode Loterij en het Leefbaarheidsfonds.

Verhalen en artikelen over dit project