Home ยป Kom naar rondleiding op Dubbele Dijk in Bierum
Luchtfoto Dubbele Dijk bij Bierum

03 mei 2023

Kom naar rondleiding op Dubbele Dijk in Bierum

Op zaterdag 13 mei organiseren provincie Groningen en Waterschap Noorderzijlvest rondleidingen op de Dubbele Dijk in Bierum. Deze bijzondere dijk combineert veiligheid, natuur, landbouw en recreatie. De Dubbele Dijk is een proef met een alternatief voor het verhogen en verbreden van dijken. De excursies zijn onderdeel van de landelijke Week van Ons Water met leuke en leerzame wateractiviteiten.

De rondleidingen starten om 11.00, 12.00 en 13.00 uur en duren ongeveer anderhalf uur. Startpunt is het informatiecentrum aan de dijkweg (vlakbij Nieuwstad) in Bierum. Van daaruit lopen bezoekers naar het proefgebied voor zilte teelt en aquacultuur. Daar vertellen onderzoekers over hun proeven met bodemverbetering en de teelt van zeewier en gewassen die beter tegen zout kunnen. Vervolgens gaat de tocht naar de plek waar de getijdenduiker komt. Door deze opening in de dijk kan zout water het gebied in en uit stromen. Momenteel doet het waterschap er proeven met klei uit de kern van de dijk. Voor kinderen zijn er leuke spelletjes op het plein voor het informatiecentrum.

Meld u aan

Bent u nieuwsgierig naar de Groningse tweelingdijk? Meld u dan aan voor een van de drie rondleidingen via dubbeledijk@provinciegroningen.nl of tel. 050 – 316 49 11. Aanmelden kan ook digitaal via de website van de provincie. Parkeren is beperkt mogelijk bij Nieuwstad en het informatiecentrum. Het advies is om zo veel mogelijk op de fiets te komen.

Over de Dubbele Dijk

Om de kust te beschermen tegen overstromingen is in 2019 de dijk tussen Delfzijl en de Eemshaven versterkt. Daarbij is een bijzondere dijk ontwikkeld: de Dubbele Dijk. Achter de zeedijk is landinwaarts een lagere dijk aangelegd. Tussen beide dijken komt een gebied waar zout water in- en uitstroomt en slib bezinkt. Dat maakt de ontwikkeling van nieuwe brakwater-natuur, zilte landbouw en aquacultuur mogelijk. Kijk voor meer informatie op provinciegroningen.nl/dubbeledijk.

Verhalen en artikelen over dit project