Home » Onderzoek naar hergebruik kunststof afval voor productie schuiven getijdenduiker
Foto van de productie van een testbalk van hergebruikt kunststofafval. Onderzocht wordt of het materiaal sterk genoeg is voor de schuiven van de getijdenduiker van de Dubbele Dijk

13 maart 2024

Onderzoek naar hergebruik kunststof afval voor productie schuiven getijdenduiker

Helpen afgedankte polyester boten en windmolenbladen mee om onze provincie te beschermen tegen het water én om nieuwe natuur te ontstaan? Een mooi voorbeeld van circulaire economie, waarbij het hergebruik van afval wordt gestimuleerd.

Hogeschool Windesheim, TU Delft en kunststofproducent InfraCore Company onderzoeken voor de provincie Groningen of afgedankte polyester boten en windmolenbladen gerecycled kunnen worden tot sterk en waterdicht plaatmateriaal. Gekeken wordt of dit hergebruikte materiaal sterk genoeg is om er de schuiven voor de getijdenduiker bij de Dubbele Dijk van te maken. De schuiven moeten de doorgang in de zeedijk hermetisch kunnen afsluiten en dus sterk en waterdicht zijn.

De glasvezelversterkte kunststoffen in oude boten of windmolenwieken worden in snippers vermalen en samen met kunsthars in een mal verwerkt. Zo ontstaat een plaatmateriaal dat lijkt op OSB-platen waarbij houtschilfers verlijmd worden. Testen moeten uitwijzen welke samenstellingen van kunststof snippers en lijm de beste materiaaleigenschappen opleveren. De uiteindelijke schuif zou moeten bestaan uit een aantal balken die uit dit materiaal zijn gemaakt. Inmiddels is men de eerste balk op ware grootte opgeleverd die de komende tijd uitvoerig wordt getest.

De pilot Dubbele Dijk maakt deel uit van het Programma Eems-Dollard 2050.

Verhalen en artikelen over dit project