In het deelprogramma ‘Hydromorfologische Verbetering’ onderzoeken we welke structurele oplossingen er zijn om de troebelheid in de Eems-Dollard te verminderen. Er zit teveel slib in het water van de Eems-Dollard. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid zuurstof en algen afneemt. Hierdoor kunnen er minder planten, vissen en andere waterdieren leven. Het te troebele water zorgt er bovendien voor dat vissen niet goed kunnen rondtrekken.
We zoeken naar manieren om de natuur weer in evenwicht te brengen. Dat betekent dat er weer voldoende natuurlijk voedsel is zodat het ‘voedselweb’ weer goed functioneert (onder het voedselweb verstaan we de verschillende voedselketens door elkaar heen in een levensgemeenschap Een voedselketen is een reeks van levende wezens die elkaar opeten).We doen dit door speciale (reken)modellen te ontwikkelen en toe te passen. Daarnaast onderzoeken we oude kaartbeelden en luchtfoto’s om meer te leren over de (eb- en vloed)bewegingen van het water. Ten slotte voeren we uitgebreide meetcampagnes uit.
Modelberekeningen
We hebben modellen ontwikkeld waarmee we de effecten van verschillende soorten maatregelen in kaart kunnen brengen. Met deze speciale (reken)modellen kunnen we de zand- en slibbewegingen in beeld brengen en bepalen wat dit betekent voor het slibgehalte in het water. Daarnaast onderzoeken we aan de hand van oude kaartbeelden en luchtfoto’s hoe het systeem van geulen, platen, slikken en kwelders zich ontwikkelt. Ten slotte voeren we uitgebreide meetcampagnes uit. Maatregelen om het water in de Eems-Dollard minder troebel te maken zijn:
Duitsland onderzoekt maatregelen in de Eems-rivier, in het kader van het Duitse ‘Masterplan Ems2050’. Ze kijken daarbij vooral naar het beïnvloeden van waterstromen door middel van de Eemskering (Emssperrwerk). De Eemskering is een waterkering (stuwdam) die in de eerste plaats bedoeld is als stormvloedkering. Daarnaast kan de constructie het water opstuwen, waardoor het dieper wordt. Zo kan scheepvaartverkeer met een grotere diepgang door het gebied varen. Dit is vooral belangrijk voor de grote schepen die de Meyer Werft in Papenburg bouwt. Nederland en Duitsland hebben afgesproken meer samen te werken bij het uitwerken en monitoren van maatregelen.
Leren van oude kaarten en luchtfoto’s
We gebruiken oude kaarten en luchtfoto’s om de historische ontwikkeling van de Eems-Dollard te begrijpen en verklaren en om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen. We kijken daarbij naar ontwikkelingen op het gebied van het systeem van geulen, platen, slikken en kwelders. De resultaten van deze onderzoeken gebruiken we om meer zicht te krijgen op de lange termijn ontwikkelingen van het Eems-estuarium. Dat doen we naast de modelberekeningen die we maken: Wat is het effect van een maatregel ten opzichte van te verwachten ontwikkelingen? Kennis van (historische) ontwikkelingen van de Eems-Dollard helpt ons om maatregelen te optimaliseren.