Home » Projecten » Pilot Dubbele Dijk
Bekijk video

Pilot Dubbele Dijk

Project in het kort

Status:

Doel:

Als onderdeel van de dijkversterking Eemshaven- Delfzijl ontwikkelde de provincie Groningen samen met het waterschap Noorderzijlvest een nieuwe soort dijk: de Dubbele Dijk. De Dubbele Dijk bestaat uit een hogere dijk aan de waterkant en een lagere dijk landinwaarts. De twee dijken samen beschermen ons tegen het hoge water. Bij het ontwikkelen van deze duurzame dijk is rekening gehouden met de stijging van de zeespiegel. De Dubbele Dijk is niet alleen goed voor onze veiligheid, maar ook voor de natuur, landbouw en recreatie.

Mijlpalen:

Versterking zeedijk en aanleg tweede dijk: 2018-2019
Eerste initiatieven zouttolerante teelt en aquacultuur: april 2021
Start project Wadwier: 2023
Start bouw getijdenduiker: augustus 2023
Voorbereiding bouw doorlaatduiker: 2024

Verwachte einddatum:

Inwerkingtreding getijdenduiker: 2025

Locatie:

Bij Nieuwstad, ten zuiden van de Eemshaven (zeedijk bij Bierum)

wat we doen:

  • De Dubbele Dijk bestaat uit een hogere dijk aan de waterkant en een lagere dijk landinwaarts. De twee dijken samen beschermen ons tegen het hoge water. De tweede dijk maakten we van afgeschoven teeltaarde.
  • In de zeedijk leggen we een getijdenduiker aan waardoor het water in en uit het tussengebied kan stromen (getijdewerking). De bouw startte in 2023.
  • Het gebied tussen de dijken bestaat uit twee gedeelten. Van het zuidelijke deel (ongeveer 10 hectare) maken we een gebied met eb en vloed, waar slib kan bezinken en brakwaternatuur kan ontstaan. Het vormt een natuurlijk filter dat helder, voedselrijk water levert aan het noordelijke deel.
  • In het noordelijke deel (ongeveer 27 hectare) is ruimte om te experimenten met de kweek van schaal- en schelpdieren. Ook is er plek voor zilte of zouttolerante landbouw.
  • Tussen beide delen maken we een opening, zodat helder water van het zuidelijk deel naar het noordelijk deel kan stromen.

Meer informatie

Meer informatie over de Dubbele Dijk lees je op de website van de provincie Groningen.

Terug naar het projectenoverzicht

contactpersoon

Heeft u een vraag over dit project of interesse om aan te sluiten? Neem dan contact op:

Michel Tempels

projectleider exploitatie noordelijk gebied

06 - 38 9 1 19 81

Stel een vraag

Velden met een * zijn verplicht.

Interessante verhalen en artikelen