Het natuurgebied Polder Breebaart is sinds de opening in 2001 sterk opgeslibd. Door een duiker in de dijk stroomt het slibwater uit de Dollard de polder in en bezinkt. Deze sterke sedimentatie is niet goed voor de natuur. Daarom halen we al het slib weg. Hierdoor kunnen vogels veiliger broeden en vissen weer rondtrekken. Daarnaast ontstaat ruimte om nieuw slib te laten bezinken. Verder verbeteren we de recreatieve voorzieningen.
Het project wordt uitgevoerd tussen september 2018 en eind 2020.
Termunten, bij de Punt van Reide
Alle bovenstaande geplande activiteiten zijn inmiddels uitgevoerd, waarmee het project eind 2020 afgerond is. De verbinding tussen de zoetwaterplas en het getijdengebied is uiteindelijk in de vorm van een duiker gerealiseerd in plaats van een brug. Dit vanwege eisen de het waterschap stelt aan de stabiliteit van de zeedijk.
In dit nieuw ingerichte natuurgebied geeft het brakke water de kenmerkende planten en dieren van dit karakteristieke leefmilieu nieuwe kansen. Op de lage, vochtige plekken vind je zeekraal, schorrenkruid en het goudknopje. Ook de bedreigde broedvogels zoals de kluut, de kokmeeuw, visdief en noordse stern weten het gebied in goed te vinden. De polder herbergt de grootste klutenkolonie van Europa. Naast de steltlopers, ganzen en eenden, zijn er nu ook lepelaars en andere bijzondere vogelsoorten te zien.
Lees hier meer over de natuur in Polder Breebaart.
Heeft u een vraag over dit project of interesse om aan te sluiten? Neem dan contact op:
projectleider Polder Breebaart en Kleine Polder
050 - 313 59 01